Yamaha R-S202D Bluetooth, DAB+ - ezüst hifi rádióerősítő

Előrendelhető Ingyenes szállítás 12 hónap garancia
- + db
99 900 FT
Kosárba
Mastercard, Visa
Yamaha R-S202D - Bluetooth rádióerősítő  Yamaha kivitellel és hangzással!  
  • 2 x 100 (8 ohm) Watt kimenő teljesítmény

  • Bluetooth - vezeték nélküli zenehallgatás
  • DAB+ tuner, Széles frekvencia-tartomány
  • Állítható automatikus kikapcsolás (2, 4, 8 vagy 12 óra)
  • A+B hangsugárzó meghajtás

SPECIFIKÁCIÓ

Ismertető
Yamaha R-S202D Bluetooth sztereó rádióerősítő
Jellemzők
Magas/mély hangszínszabályzó
Van
Hálózat
Bluetooth kapcsolat
A Bluetooth rövid hatótávolságú, adatcseréhez használt, nyílt, vezetéknélküli szabvány. Alkalmazásával számítógépek, mobil eszközök (telefonkihangosítók) és egyéb készülékek között automatikusan létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.
Rádió jellemzők
Hullámsávok
FM/AM
Tárolható adók száma
40
Műszaki adatok
Teljesítmény (folyamatos - Watt)
2 x 100 (8 Ohm)
Teljesítmény (dinamikus - Watt)
2 x 125 (8 Ohm)
Frekvencia-átvitel (Hz)
10 - 100 000
Jel-zaj viszony (dB)
100
Teljes harmonikus torzítás (%)
0.2
Hangsugárzó impedancia (Ohm)
4 - 16
Csatlakozók
Analóg audio bemenet/kimenet
4/1
Hangsugárzó csatlakozók (pár)
2 csíptetős
Általános adatok
Teljesítmény-felvétel (üzemi/készenléti - Watt)
-/0.5
Méretek (szélesség x magasság x mélység - mm)
435 x 141 x 322
Tömeg (csomagolás nélkül - kg)
6.7
A dobozban találod a készülék mellett
Távvezérlő elemekkel
Magyarnyelvű használati utasítás
A gyártó weboldala::

TERMÉKTESZT

Yamaha R-S202D sztereó rádióerősítő
2017.02.27.

Akik bankrablás nélkül szeretnének otthonra sztereó hangot, de az egydobozos mikrohifiktől egy fokkal jobbra vágynak, azokra kacsingat erőteljesen a Yamaha R-S202D. Egyszerűbb aligha lehetne, ennek ellenére egyedülállóan összeválogatott szolgáltatásokat kínál.


Belépő by Yamaha

Fotók alapján elsőre nehéz megállapítani, hogy miben jelent visszalépést nagyobb testvéreihez képest az R-S202D. Klasszikus külseje ugyanis megszólalásig hasonlít az összes többi, nála akár többször drágább Yamaha erősítőére. Jobbra igazított potméter, tekintélyparancsoló méret, középen szigorúan hunyorgó, informatív kijelző. És persze egy tucat billentyű, mert mint tudjuk, a japán nevek védjegye a funkcionalitást segítő gombhadsereg.
 Az R-S202D klasszikus rádióerősítő, modern igények miatt hozzáadott extrákkal. Nem akar több lenni annál, mint ami, cserébe az ára sem izzasztó. 70 000 forint körüli összegért hazavihető, ami az extrákat (pl. Bluetooth, DAB+ tuner, kettős hangfal kimenet stb.) figyelembe véve, mai viszonylatban meglehetősen baráti.
 

Kicsomagolás, szemügyre vétel

Miután kihámoztuk hungarocell bölcsőjéből a kb. hétkilós készüléket, kicsit közelebbről is megvizsgáltuk. Arculata valóban komoly és régivágású, épp úgy, mint a fotókon. Vetélytársaihoz hasonlóan nem alumínium, hanem műanyag előlappal és kezelőszervekkel rendelkezik, ami különösen az ezüstszínű verziónál tűnik fel. Egyetlen idomból hajlított, szellőzőnyílásokkal ellátott alumínium tetőlapja és padlólemeze viszont fém. Első két talpa robusztus fekete pogácsa, a hátsó lábak az alsó lap nyúlványai.
 

A kijelző környékén kulturált sorba rendezve találhatók a valamennyi funkciót elérni képes kezelőszervek és egy 6,3 mm-es Jack fejhallgató kimenet. Minden gombot szolid felirattal láttak el, ami tovább fokozza a rendezettség érzetét. Mellékelve kapunk infravörös távvezérlőt is, mely ugyancsak jellegzetes Yamaha dizájn. Teste kissé szögletes, felületén pedig gondosan ügyeltek arra, hogy mindenhova kerüljön egy gumírozott, lágy reakciójú gomb. Utóbbiak mennyiségét részben a beépített tuner tette indokolttá.


A hátoldalon ágaskodik egy DAB/FM antenna foglalat, valamint 4 db RCA bemenet és egy kimenet. A tápkábel rögzített, a hangfalkábel csatlakozó pedig a legegyszerűbbnek számító, csiptetős kialakítású. Utóbbiba csak csupaszított végű, legfeljebb 1,5 négyzetmilliméter keresztmetszetű vezeték dugható. Az összkép tehát visszafogott, de az áráért cserébe nem is nagyon lehet belekötni.

Használat, meghallgatás

Az erősítő rezzenéstelen módon reagált minden parancsra, túlmelegedés és bármi egyéb anomália nélkül végezte dolgát. A távvezérlővel kicsit rá kellett mutatni, hogy jelét érzékelje, de összességében kezes bárányként működött. Előbbi hosszú távon már közel sem volt olyan aggasztó, mint a kicsomagolás pillanatában. Minden egyes funkció dedikált billentyűt kapott, melyek helyét idővel egyre jobban kiismertük, megszoktuk. Szerencsére a jelszint vezérlő plusz és mínusz, megkülönböztetett színt és méretet kapott.

A Bluetooth párosítás ugyancsak problémamentesen zajlott, a kijelző minden fázisról informált minket. Laikusok számára nem árt elmondani, hogy dupla kimenetének köszönhetően két pár hangfalat is képes hajtani az R-S202D, párhuzamosan vagy felváltva. Így aki kellően kreatív, egy másodlagos helyiség hangosítását is megoldhatja vele (10 méteres Bluetooth hatókörének köszönhetően, aránylag rugalmas kezelés mellett).


No és a hang? A készülékház szerény kialakítását és a mérsékelt büdzsét elnézve nem voltak magas elvárásaink, mégis pozitívan zárult a teszt. Egy kb. 90 000 Ft értékű Jamo hangfalpár és egy Pioneer BDP-180 Blu-ray játszó bekötését követően belehallgattunk néhány referencia felvételbe és filmes jelenetbe. A meghallgatás 20 négyzetméteres helyiségben történt. Ismerve a több éve szerkesztőségünkben táborozó hangfalak képességét, kijelenthető, hogy kellemes oldalukat mutatták meg a Yamahával.

Zenék hallgatásakor a sztereó tér a dobozok környékét beborítva, burokszerűen vált eggyé. Ebben az összefüggő sávban nem annyira akartak elkülönülni egymástól a zenészek, viszont a részletek hisztéria és tolongás nélkül, arányos mértékben áramlottak. Az erősítő magabiztosan kezelte a dinamikát anélkül, hogy a magas frekvenciákat visongóvá tette volna. A basszusok kezelését is igyekezett mérsékelten végezni. Közepes terhelésen nem tűnt ömlengőnek a rendszer. Nem tudjuk, hogy hogyan, de az ún. természetességre törekvő Yamaha hangot ebbe az egyszerű áramkörbe is sikerült becsempészni, még ha első pillanatban nem is mindig fedte fel magát. A naturalisztikus előadásmód viszont nem összekeverendő a hiteles és pontos térábrázolással. Az R-S202 nem fektetett hangsúlyt a felvétel atmoszférikus részleteire, inkább a sztereó tér központjába eső hangulatot és energiát akarta kiadni. Bizonyos effektusokra, részletekre fátyolosság került, persze maga a hangfal sem az audiofil kategóriát képviselte. Mindez egyfajta hiányosságra utalt, a készülék baráti árára való tekintettel mégsem tudtuk kifogásolni, amit hallottunk, inkább örültünk neki, hogy a két Jamo ismét könnyed, laza arcát mutatja.


Nagy terhelésen a higgadtság és az erőkifejtés közti mérleg értelemszerűen utóbbi javára billent, szinte koppanásig. Állványos hangsugárzóinkból erős dinamikus impulzusokat préselt ki az elektronika, alaposan felrázta a szoba légkörét, igaz, az intenzív terhelés velejárójaként a korábban gyengéd részletek is felkeményedtek. Mindez egy akciódús filmjelenet vagy partizós háttérzene hallgatása közben nem volt zavaró. Akárhogy is, ésszerű járatás közben az erősítő nem akart feltétlenül izmozni, ami által hétköznapinak mondható terhelésen, 40-60 % közti jelszinten hallgatható és kellemes hangot nyújtott.


Végszó

A Yamaha R-S202D nem akar babérokra törni, mégis erős szereplő a belépő kategóriában. Fülbe mászó, kellemesen kiegyengetett hangot produkált, olyan lendületes, bántó nyersesség nélküli karakterrel, ami szolid házibulikhoz, hétvégi filmezéshez előnyös. Jó választás lehet azoknak, akik a lehető legolcsóbban szeretnének egy mindenes sztereó rendszert építeni úgy, hogy maguk válogatják össze komponenseit. Energikus hangfalpár (pl. Jamo, JBL Arena sorozat, Polk Audio, stb.) társaságában egyszerű, de nagyszerű rendszer építhető belőle, amennyiben nem egy élő koncert hangulatát akarjuk tökéletesen visszakapni, és vállalunk a kedvező összegért, valós fizikai kompromisszumokat.


forrás: av-online.hu